Zoek je hulp?

Wil jij helpen?

In de media

Samenwerken aan een verslaafd vrije toekomst

SAMENWERKEN NAAR EEN DRUGSVRIJE TOEKOMST

 

 

Hoe moet ik omgaan met een verslaafde? : Bron afkickwijzer.

 

Omgaan met een verslaafde is, met name in het begin, erg moeilijk. Je wilt hulp bieden, maar veelal zal de verslaafde ontkennen dat hij of zij een probleem heeft. Toch zie je steeds meer signalen dat er iets aan de hand is.

 

Misschien ben je er al achter gekomen waar je familielid aan verslaafd is. Wat kun je in dat geval doen? Deze pagina helpt je op weg.

 

 

STAP 1: BLIJF DE VERSLAVING NIET IN STAND HOUDEN!

 

Belangrijk is dat je probeert om ervoor te zorgen dat het verslaafde familielid niet het leven van de rest van de familie gaat bepalen door zijn of haar gedrag. Natuurlijk wil jij je kind, partner of ander familielid zo goed mogelijk helpen, maar dit doe je niet door de gevolgen van de verslaving op te lossen.

 

Wat bedoelen we hiermee: De schulden afbetalen of liegen en bedriegen voor het verslaafde familielid. Het werkt averechts en zal absoluut niet helpen. Zo help je de verslaving in stand te houden en wordt de verslaafde niet zelf met de nadelen en problemen geconfronteerd.

 

 

STAP 2: GA HET GESPREK AAN

 

De eerste stap naar een behandeling is een gesprek aangaan, maar hoe doe je dit? Het onderwerp aansnijden kan je misschien best moeilijk vinden. Dat is het ook, maar je moet doorzetten. Je bent er beiden mee gebaat.

 

Praten helpt

Een goed tijdstip om een gesprek aan te gaan is als er net weer een probleem is ontstaan dankzij de verslaving.

 

1 Probeer dit wel te doen op een moment dat de verslaafde niet onder invloed is.

 

2 Zorg ervoor dat je duidelijk bent en toon begrip voor de situatie waarin de persoon zich bevindt. Schreeuwen en nutteloze discussies met welles-nietes spelletjes helpen absoluut niet, dus probeer dit te vermijden.

 

3 Stel voor om samen op zoek te gaan naar hulp. Laat de verslaafde weten dat je er voor hem of haar zult zijn. Bekijk samen eens internetpagina's van afkickklinieken of stel een gesprek voor met de hulpverlening.

 

Na de eerste stap komt de volgende

Bouw je gewonnen vertrouwen rustig op! Een eerste gesprek is vaak onwennig en de verslaafde kan in de ontkenningsfase zitten. Werk stapje voor stapje toe naar de juiste hulpverlening.

 

 

STAP 3: BEPAAL JE GRENZEN

 

Soms blijft de verslaafde ontkennen en weigert hij of zij alle hulp. Wat kun je dan doen in zo'n geval? In een dergelijke situatie moeten er soms moeilijke beslissingen gemaakt worden. Het is belangrijk dat jij vooral je eigen grenzen aan blijft geven.

 

Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat jij ook meegetrokken wordt in de neerwaartse spiraal. Je eigen leven begint flink te lijden onder de verslaving en na verloop van tijd ben jij diegene die geleefd wordt door de verslaving van een ander. Accepteer dit niet.

 

Blijf praten en geef daarbij je grenzen aan. Probeer toe te werken naar hulp voor je partner, kind, familielid, vriend of collega. Wees echter niet bang om moeilijke beslissingen te nemen. Je moet ook aan je eigen leven denken.

 

 

STAP 4: WERK TOE NAAR DE JUISTE BEHANDELING

 

Heb jij hulp nodig in de omgang met je verslaafde kind, partner of familielid? Schaam je hier niet voor! Vele mensen zijn je voor gegaan. Doordat er vaak een taboe heerst op dergelijke situaties in families komt er weinig informatie hierover naar buiten, maar je bent zeker niet de enige die in zo'n situatie terecht is gekomen.

 

Voer gesprekken

Blijf praten met de verslaafde en werk toe naar een leven zonder drugs, alcohol of een andere verslaving. Heb jij het idee er alleen voor te staan? De verslavingsklinieken staan jou als familielid of partner, of collega/vriend ook graag te woord.

 

Bekijk het aanbod op onze website. Vele klinieken hebben mogelijkheden om vragen te stellen. Hier kun je terecht voor al je vragen in de omgang met de verslaafde. Er is altijd een weg naar een leven zonder verslaving.

 

Zoek de juiste hulp oa bij Moedige Moeders en blijf altijd praten met de verslaafde, maar wees duidelijk en bepaal je eigen grenzen.

 

Zoekt u naar steun, begrip en een luisterend oor?

Dan nodigen wij u van harte uit om as Donderdag 16 Mei om 20:00 onze bijeenkomst te bezoeken.

 

Wilt u meer info? Bezoek dan onze website www.moedigemoeders.nl 

Wilt u persoonlijk contact? Bel dan onze hulplijn  06-38379733 (bereikbaar van 10 uur ’s morgens tot 10 uur ’s avonds).

Moedige Moeders verkoopt testen tegen inkoopprijs.

Voor Info over hoe en wat en waar kunt u de hulplijn bellen.

Ook zijn de tests verkrijgbaar bij Gerro en Esther in het Winkelcentrum de Stient.

 

Staat uw kind of partner open voor een gesprek met een ervaringsdeskundige? Bel dan de hulplijn dan zoeken wij iemand die bij de hulpvraag past.

 

Wat nog belangrijker is voorkom deze problemen door u aan te melden voor de voorlichtingen Drugs Preventie. Voor info hierover kunt u ook onze hulplij00000000n bellen.

Nieuws


Jongeren geronseld voor prostitutie of drugshandel: hoe criminele bendes grip hebben op scholen in Nederland

07 June 2017
Jongeren geronseld voor prostitutie of drugshandel: hoe criminele bendes grip... Lees meer

Moedige Moeders start campagne ‘Foute Vrienden’

30 August 2016
Speciaal voor de kermis ontwikkelde Moedige Moeders Volendam een campagne om... Lees meer

AFSCHEID

18 April 2016
Soms gebeurt het dat we hartverwarmende mails en donaties binnen... Lees meer

SOMS TREK IK HET NIET MEER……..

11 April 2016
Het was allemaal zo vanzelfsprekend. Leuke vader en moeder, af en toe een... Lees meer

Seminar: ‘Afhankelijkheid, een keuze?

29 March 2016
Een uniek seminar en een geweldig platform voor alle organisaties, stichtingen,... Lees meer

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan ons cookiebeleid.