ECO en Smartdrugs

Ecodrugs

Onder ecodrugs vallen alle rechtstreeks uit de natuur afkomstige producten met bewustzijnsbeïnvloedende werking. Het gaat om planten en kruiden waarvan de hallucinogene, verdovende of stimulerende werking vaak al eeuwenlang bekend is (valeriaan, vliegezwam, ginseng, doornappel, guarana).

Momenteel zijn paddestoelen of paddo's en bepaalde cactussoorten met een hallucinerende werking het bekendst. Van de middelen met een stimulerend effect is efedra het bekendst en van die met een verdovend effect is dat kava-kava. Door velen worden ecodrugs gezien als een gezonder en 'light' alternatief voor alcohol en chemische/illegale drugs zoals XTC of het tripmiddel LSD. Bij 'gezond' en 'light' moeten echter wel vraagtekens worden gezet.
 

Smartproducts

Smartproducts is een verzamelnaam voor middelen die samengesteld zijn uit meerdere stoffen. Een ecodrug kan dus deel uitmaken van een smartproduct. Een smartproduct kan ook chemisch van aard zijn (bijvoorbeeld 2C-T-2 of Tryptofaan). Smartproducts zijn in te delen in:

  • energiedrankjes of smartdrinks. Deze zijn meestal gemaakt op basis van opwekkende stoffen als cafeïne, guarana en/of taurine;
  • voedingssupplementen zoals vitamine- en mineralenpreparaten;
  • producten waarin kruiden of kruidenextracten (bijvoorbeeld efedra/efedrine, cafeïne) zijn verwerkt die een stimulerende werking hebben. Voorbeelden hiervan zijn Herbal Extacy, E-Booster, Kryptonite, Cloud Nine.

Smartdrugs

Ecodrugs en smartproducts worden vaak verward met 'smartdrugs'. Wat zijn smartdrugs?
Smartdrugs zijn geneesmiddelen, die voor ziekten als vergeetachtigheid, dementie en epilepsie voorgeschreven werden of worden, maar die soms door gezonde mensen voor andere doelen worden gebruikt. Dit in de veronderstelling dat ze tot verbetering van geheugen, concentratie en intelligentie zouden leiden. Veel mensen denken dat deze middelen in de zogenaamde 'smartshops' te koop zijn. Dat is niet zo.
 

Wat zijn de risico's?

Ondanks het feit dat ecodrugs en smartproducts vaak natuurproducten zijn die vrij worden verkocht, zijn risico's bij gebruik beslist niet uitgesloten.

Gecombineerd gebruik van producten kan heel onvoorspelbaar uitpakken. Van bepaalde producten is bekend dat de combinatie met stoffen in gewone levensmiddelen zelfs gevaarlijk kan zijn. Tenslotte zijn combinaties met alcohol en drugs als speed en XTC riskant.
Sommige middelen veroorzaken behoorlijke vergiftigingsverschijnselen. Voorbeelden zijn nachtschades zoals bilzekruid, datura en alruin. Ook zijn er stoffen, zoals guarana, die allergische reacties kunnen oproepen. Een aantal producten bevat stoffen waarvan de werking nog onbekend of omstreden is.
Hoge doseringen van stimulerende stoffen kunnen gevaarlijk zijn voor mensen met hart- en vaatklachten. Ook hoge doseringen van bepaalde vitamines (A, D) kunnen problemen veroorzaken. Activerende middelen kunnen vermoeidheid zo lang onderdrukken dat uitputtingsgevaar ontstaat.
Gebruik van geneesmiddelen als 'smartdrug' is onverstandig omdat ze in feite - en in voorgeschreven doses - bestemd zijn voor mensen met bepaalde ziekten.
Het gebruik van paddestoelen kent met name voor bepaalde personen risico's op lichamelijk en geestelijk terrein.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan ons cookiebeleid.