GHB

Wat is het?

GHB is de straatnaam voor het middel GammaHydroxyButyraat (GammaHydroxyBoterzuur), dat vroeger werd gebruikt als inslaapmiddel bij operaties. Vanwege de trage inwerking en de ongewenste nawerkingen wordt GHB niet meer op deze manier gebruikt. GHB bestaat in flesjes en in poedervorm, het is geurloos en smaakt zout.

GHB wordt in uitzonderlijke gevallen geproduceerd door de farmaceutische industrie. Daarnaast wordt het langs illegale weg geproduceerd. Sommige mensen kopen GHB via Internet of maken het zelf. GHB valt sinds oktober 2002 onder de Opiumwet en wordt daarmee door de overheid als 'drugs' beschouwd.
 

Wat zijn de risico's?

Als je bewusteloos raakt door gebruik van GHB loop je het risico te stikken doordat de tong de luchtpijp kan blokkeren. Ga je door gebruik van GHB braken, dan kan de maaginhoud in de longen terechtkomen. Wanneer tegelijk met GHB ook alcohol is gebruikt, bestaat het risico op een ademstilstand omdat alcohol de dempende werking van GHB versterkt. Op dit moment zijn in Nederland geen gevallen bekend waarbij mensen zijn overleden na het gebruik van uitsluitend GHB. De combinatie van GHB met andere drugs geeft onvoorspelbare effecten. Mensen met epilepsie en hart & vaatproblemen kunnen beter geen GHB gebruiken.
 

En dan nog dit

Hoewel er niets bekend is over dit middel en zwangerschap, is het onverstandig om tijdens zwangerschap en borstvoeding drugs te gebruiken. GHB was tot 7 mei 1996 verkrijgbaar in ‘smartshops’ als legale chemische drug. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft de verkoop verboden omdat zes jongeren in levensgevaar in het ziekenhuis werden opgenomen na het gebruik van GHB in combinatie met alcohol.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan ons cookiebeleid.