Kopieer gedrag van jongeren

02 February 2015

Veel pubers hebben kopieergedrag en willen meedoen in een groep. Ze zien er vaak hetzelfde uit en gedragen zich ook hetzelfde. Voor de jongeren tot de puberleeftijd is het voorbeeld dat ouders geven heel belangrijk. Als die duidelijk laten zien het niet eens te zijn met overmatig drank- en drugsgebruik is dit wel een gegeven, dat het kind meeneemt in het latere leven. Voorlichting over drugs en alcohol is dan ook in de hoogste groepen van de basisschool een goede les voor de nabije toekomst van het kind. En gebleken is, dat de voorlichting op deze leeftijd het meeste effect heeft.
 
De pubers echter, zetten zich vaak af tegen de ouders en nemen voorbeelden over van andere pubers en oudere jongeren. Bovendien smullen ze van bepaalde programma’s op TV. Er zijn programma’s die pretenderen een taboedoorbrekende en voorlichtende functie te hebben. Zij vertonen beelden over seks en drugsgebruik, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Veel tieners krijgen van zichzelf dan het idee, dat ze ook aan dit beeld moeten voldoen. Drugs zijn ook vaak een hulpmiddel om je over je gene heen te zetten, want je krijgt er meer zelfvertrouwen van. Na afloop komt de gene echter driedubbel terug en daarom is het ook in dit geval gevaarlijk.
 
Ons streven is om jongeren te helpen deze gedachtegang te doorbreken en te waarschuwen voor de gevolgen van drank en drugs. Ook als ouders kun je niet altijd alles voorkomen, maar door al jong te beginnen met voorlichting, afkeuring en het gebruik te verbieden, kun je het kind wel een duidelijke boodschap meegeven. Regels, oplettendheid en vroeg ingrijpen kunnen helpen bij het voorkomen van meer ellende. Struisvogelpolitiek en het steeds goed praten van negatief gedrag helpen een kind echter steeds meer de afgrond in.
 
Wilt U informatie over alcohol en drugs?
Lees van verder op onze website www.moedigemoeders.nl 
Wilt u persoonlijk contact? Bel dan onze hulplijn  06-38379733 (bereikbaar van 10 uur ’s morgens tot 10 uur ’s avonds).
Zoekt u naar steun, begrip en een luisterend oor? Bezoek dan onze zelfhulpgroep in de Ark.
De avonden zijn anoniem en bestemd voor ouders, partners en overige verwanten van gebruikers/verslaafden.
 
Aankomende Donderdag 5 februari hebben wij weer bijeenkomst om 20 uur in De Ark en u bent van harte welkom.
 
Moedige Moeders verkoopt testen tegen inkoopprijs.
Voor Info over hoe en wat en waar kunt u de hulplijn bellen.
Ook zijn de tests verkrijgbaar bij Gerro en Esther in het Winkelcentrum de Stient.
LET OP! De tests zijn ook verkrijgbaar via onze vrijwilligers in Monnickendam.
Info tel nummer 0299 651192 of 0685480278.
 
Staat uw kind of partner open voor een gesprek met een ervaringsdeskundige? Bel dan het telefoonnummer 0652015444.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan ons cookiebeleid.