Coke in Volendam populair

09 November 2012

09 november 2012 | bron: NHD
 

Een op de veertig Volendammers snuift dagelijks een lijntje coke. In het vissersdorp wordt per persoon meer coke en xtc gebruikt dan in de meeste grote Europese steden. Dit blijkt uit onderzoek van het KWR Watercycle Research Institute, dat afgelopen zomer ook de situatie in twintig grote Europese steden onderzocht. Volgens de berekeningen wordt in Amsterdam een lijntje per 25 inwoners gesnoven. „Volendam doet dus goed mee”, zegt Annemarie van Wezel, manager waterkwaliteit en gezondheid van KWR. Volendammers blijken ook grootgebruikers van xtc te zijn (nummer drie in Europa). Alleen in Amsterdam en Eindhoven wordt meer geslikt. De gegevens over het drugsgebruik in en rond Volendam blijken uit onderzoek van rioolwater bij de zuiveringsinstallatie in Katwoude, op verzoek van BNN-programma ‘Spuiten en Slikken’.

Gerda Buijs en Piet Reijers van de Moedige Moeders in Volendam, die strijden tegen drugsgebruik, zijn geschokt. „Dit is wel heel heftig. Dit is niet de uitslag van een onderzoekje waarbij iedereen sociaal wenselijke antwoorden geeft. Het zijn keiharde getallen.” Reijers: „Het is duidelijk dat je moet stoppen met gedogen en flauwekul als een wiet-pas. Ik hoop dat dit een wake up call is voor de overheid.” Hij plaatst trouwens een kanttekening bij de cijfers. „Het kan ook zijn dat sommige mensen heel veel snuiven. Maar het is gewoon echt mis. Dan krijg ik kippenvel van een Brijderstichting die les geeft in veilig drugsgebruik. We moeten drugsgebruik confronterender aanpakken.”

De onderzochte rioolwaterzuivering verwerkt jaarlijks 4,6 miljoen kubieke meter rioolwater van 44.000 inwoners in Edam-Volendam en Waterland. Bijna-de helft komt uit Volendam. Het onderzoek is heel nauwkeurig, stelt van Wezel. Zo weet ze zeker dat het niet om afvalwater van drugslaboratoria kan gaan. „Dat hebben we wel eens gezien bij een onderzoek in Eindhoven. Toen hadden we zulke hoge waardes, dat kon niet door een groep studenten zijn weggefeest.”

In Volendam constateerden de onderzoekers een duidelijke weekendpiek. „Anders dan in Amsterdam, waar het doordeweeks ook meer feest is.” Of Volendam zich heel anders gedraagt dan andere plaatsen in Nederland is niet bekend. „We hebben lang niet overal onderzoek gedaan.” In elk geval laat Volendam Milaan, Parijs en Londen achter zich.”

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan ons cookiebeleid.