Lachgas: alleen om te lachen?

26 August 2019

Lachgas wordt meestal geïnhaleerd uit een ballon waar het gas dmv een slagroomspuit of cilinder is ingespoten. Ziet er hartstikke leuk en gezellig uit, lachen met z'n allen, beetje lurken aan zo'n ballon op feestjes of bij iemand thuis op een zitje. Als ik mijn cliënten echter vraag of ze ook met hun mond aan de uitlaat van een auto zouden gaan hangen kijken ze mij aan of ik gek ben. En dat terwijl het broeikaseffect van stikstofmonoxide(N2O), de scheikundige naam voor lachgas, wel 310 keer sterker is dan dat van koolstofdioxide (het gas dat uitgestoten wordt door auto's). En dan te bedenken dat mijn cliënten vrijwillig lachgas inademen...

Wees je ook bewust van het volgende:

- lachgas rechtstreeks uit cilinder of gascapsule is zo koud dat je longen, lippen, neus en stembanden kunnen bevriezen met ernstige bevriezingswonden als gevolg.

- lichamelijk kun je er duizelig, misselijk en slap van worden. Je kunt zelfs wegzakken of vallen waardoor je jezelf kunt verwonden.

- door zuurstofgebrek kun je fikse hoofdpijn krijgen, maar ook zelfs stikken. Op langere termijn kan er neurologische schade optreden.

- door zuurstofgebrek worden er minder rode bloedcellen, en in geval van mannen, ook minder zaadcellen aangemaakt. Dit kan bij langdurig en veelvuldig gebruik leiden tot impotentie, onvruchtbaarheid en neurologische schade.

- als je zwanger bent kan het gebruik leiden tot een miskraam of ernstige geboorteafwijkingen door zuurstoftekort.

- nadat lachgas is uitgewerkt kan het nog uren effect hebben op je concentratie waardoor deelname aan het verkeer zeer gevaarlijk is.

- lachgas zet uit in lucht. Als je erg verkouden bent kan je trommelvlies springen met hevige oorpijn of zelfs blijvende gehoorschade als gevolg.

- in combinatie met alcohol versterkt het verdovende effect van lachgas waardoor de meeste van bovengenoemde risico's verhogen.

 

Als ik bovenstaande met cliënten bespreek schrikken zij van de risico's, hebben er nooit kwaad in gezien iets te inhaleren dat zelfs LACHgas genoemd wordt. Ik heb ze de opdracht gegeven een andere naam voor dit gas te verzinnen. Gas.... bij nader inzien zegt dit eigenlijk al genoeg dacht ik zo...

Met vriendelijke groet Rosalie Knuvelder psychologe

 

 

 

Zoekt u naar steun, begrip en een luisterend oor?

Dan nodigen wij u van harte uit om as Donderdag 22 augustus om 20:00 onze bijeenkomst te bezoeken.

Wilt u meer info? Bezoek dan onze website www.moedigemoeders.nl 

Wilt u persoonlijk contact? Bel dan onze hulplijn  06-38379733 (bereikbaar van 10 uur ’s morgens tot 10 uur ’s avonds).

Moedige Moeders verkoopt testen tegen inkoopprijs.

Voor Info over hoe en wat en waar kunt u de hulplijn bellen.

Ook zijn de tests verkrijgbaar bij Gerro en Esther in het Winkelcentrum de Stient.

Staat uw kind of partner open voor een gesprek met een ervaringsdeskundige? Bel dan de hulplijn dan zoeken wij iemand die bij de hulpvraag past.

Wat nog belangrijker is voorkom deze problemen door u aan te melden voor de voorlichtingen Drugs Preventie. Voor info hierover kunt u ook onze hulplijn bellen.

 

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan ons cookiebeleid.