Bloemlezing uit telefoongesprekken met MM hulplijn

18 January 2015

Bron:Dagboek van een Drugsdode.
 
Oktober 2008
Mevrouw uit  Leeuwarden heeft al eerder maanden geleden gebeld voor hulp.
Inmiddels is haar zoon van 18 (gebruikt wiet) in interne crisisplaatsing geweest. Na terugkeer ging het aanvankelijk goed maar zoon begint langzaam aan weer het oude patroon te vertonen. Is daarbij fysiek bedreigend,Moeder staat er alleen voor. Zij is boos op de hulpverlening omdat men geen  ‚dwang’ uitoefent. Vindt de hulpverlening ook heel ouderwets (helemaal niet ingesteld op alles ‚wetende’ jeugd.) Veel te zacht en afwachtende houding t.o.v. zoon. Maar weet ook niet of haar aanpak de juiste is en wil weten hoe andere moeders daarmee omgaan.
 
Januari 2009
Zusje van 28 jarige broer uit Brabant.  Zoekt steun voor familieleden. Haar broer is met 16 jaar begonnen wiet te roken. Hij vindt zelf dat zijn huidige gebruik geen probleem is. Maar de hele familie ziet het wel als een probleem. We weten niet hoe we hiermee moeten omgaan. We willen hem niet verstoten. Het is een lieve broer maar zijn gebruik maakt ons grote zorgen.  Wat kunnen we als familie doen?
 
Maart 2009
Mevrouw heeft een gezin met drie kinderen van 6, 9, 12,  en een verslaafde echtgenoot die vaak driftig en heel onberekenbaar reageert. Hij zegt wel hulp te zoeken maar  zij vindt  dat hij het niet echt doet. Hij geeft mij de schuld van zijn gebruik. Zonder mij zou hij niet gebruiken.  De thuissituatie was niet meer houdbaar en daarom woont zij nu met haar drie kinderen weer bij haar ouders. „ Ik voel me verschrikkelijk radeloos.“
Augustus 2009
Moeder van 16 jarige zoon. Hij heeft verleden jaar met drugs geëxperimenteerd. „We hadden toen begeleidende gesprekken met de huisarts en een psycholoog.  Dat leek te helpen. Hij is nu met zijn vader naar Frankrijk.  Door toeval heb nu krabbeltjes gelezen en daaruit blijkt dat er veel meer aan de hand was dan hij toen heeft verteld.  Terugkijkend waren dat volgens mij dus geen puberteitsklachten maar symptomen van verslavingsgedrag. Ik zou graag een verslavingsdeskundige met mijn zoon willen laten praten.  En ik zou zelf graag andere ouders willen spreken of zij ook zulke ervaringen hebben.“
Mei 2010
Moeder uit omgeving Utrecht is radeloos. Haar zoon begon met 14 jaar jointjes te roken. Het volgden gesprekken met de huisarts en verslavingsinstelling. De school houdt zich er buiten want hij rookt niet op school. Hij ging verder met experimenteren van pilletjes en andere drugs . En weer volgden gesprekken die men behandeling noemt.  „Ik mag me nergens mee bemoeien. Hij moet het zelf willen zegt men. De begeleiding is nooit lang genoeg dat hij echt lange tijd van de drugs af is. Wat kan ik als moeder doen? Ik ben alleenstaand.“
Februari 2011
Moeder vraagt of MM bij de gemeente geen beklag kan doen over het drugsgebruik in Volendamse barren. We hebben onze zoon van 18 ‚s-nachts om 1.00 uur uit de bar opgehaalen zijn erg geschrokken van de situatie. Zo gedragen zich geen gasten die op een avond gezellig een biertje hebben gedronken. Zo’n wanstaltig gedrag kan volgens ons alleen maar van drugs komen. En de politie stond aan de overkant en deed er niets aan.
 
Juli 2012
Een gebruikende vriend heeft moeder ingelicht dat haar zoon van 19 jaar al drie jaar coke gebruikt. Haar zoon had  op 13jarige leeftijd problemen met jointjes gebruik maar dat is toen samen met de huisarts en school streng aangepakt.  Hij heeft inmiddels op hoog niveau beroepsonderwijs behaald en was een lieve jongen zonder echte problemen. Behalve dan dat moeder zich wel heel bezorgd maakte omdat hij in het weekeind heel veel drank gebruikte en ook vaak gokte.  Hij mocht zijn stagegeld helemaal zelf houden (kleding,verzekering,rijbewijs betaalde moeder) Hij zegt nu dat hij met zijn coke gebruik stopt en nu al drie weken zonder is. Moeder vraagt zich af of dat wel mogelijk is zonder hulp na drie jaar gebruik?
 
November 2012
Mevrouw woont in klein dorp in het Noorden en zoekt contact met andere moeders. Haar enige en zeer intelligente zoon van 34 had een prachtige baan met verre zakenreizen en riant inkomen. Sinds drie jaar ziet zij hem afglijden. Hij is al twee jaar in de ziektewet. Heeft een jaar bij zijn chronisch zieke vriend gewoond om hem te verzorgen en woont nu alleen. Na de verhuizing van zijn vriend woont hij zelfstandig en het  gaat steeds verder achteruit. Praten lukt niet want dat eindigt in ruzies. Zij wordt er ziek van. Moeder heeft veel over MM gelezen en vraagt of zij de bijeenkomsten mag bijwonen om te leren „los te laten“.
Februari 2013
Ouders zijn gescheiden. Vader belt omdat hij zich bezorgd maakt om zijn 17 jarige zoon. Door de week woont hij bij moeder. Zij werkt ‚s-avonds.  In het weekeind komt zoon bij vader. Volgens vader vertoont zijn  zoon overmatig drankgebruik  en hij verdenkt hem ook van ‚pillen’. Hij heeft moeder daarop aangesproken maar zij vindt het onzin. Vader vraagt of hij de zoon mag testen. Moeder vindt dat een vertrouwensbreuk. Hoe denken andere ouders hierover?
December 2013
Meneer (67) belt omdat hij zich grote zorgen om zijn vrouw (70)  maakt.  Zij hebben  een zoon en een dochter (in de 30) waarvan de zoon  het geweldig goed doet. Met de dochter gaat het helemaal niet goed. Ze is getrouwd met een ex-drugsverslaafde en zijzelf heeft ook een paar jaar drugs gebruikt. Zij zijn  beiden gestopt (we willen het graag geloven) maar ze komen altijd geld tekort. Zij hebben een   schoolgaand kind, En om die redenen springt mijn vrouw elke keer weer financieel bij en helpt ook  in de huishouding. Mijn dochter werkt ‚s-nachts en moet dan overdag slapen en onze schoonzoon  werkt part-time. Als ex-drugsverslaafde hebben ze dan ook geen goed betaalde banen. Ik wil geen ruzie met mijn vrouw maar zo kan het ook niet verder gaan.  Ze zeggen dat je ex-gebruikers geen geld moet geven.  Hoe kunnen we dit oplossen?
Februari 2014
Moeder van 21 jarige zoon belt.  Haar zoon was enkele weken in een afkiekkliniek. Hij wilde zelf heel graag geholpen worden. Zijn terugkomst was ook heel positief. We hebben onze oude zoon weer terug. Tijdens zijn opname kwamen de ouders enkele keren bijeen en werden handvaten aangeleerd om ‚los te laten’. Maar nu onze zoon weer thuis is beleef ik het heel anders dan in de theorie werd verteld. Ik ben zo bang. Ik weet dat het niet verstandig is. Maar hoe kom ik daarvan af? Hoe hebben andere ouders dat?
Mei 2014
Moeder van 23 jarige zoon belt. Zij is helemaal radeloos. Al zeker een jaar lang merkt zij dat haar zoon geld pikt. Maar ook sieraden zijn verdwenen.  Als ik hem daarop aanspreek strijdt hij het altijd af. En dan begin ik weer te twijfelen. Mijn zoon begon met 18 af en toe een jointje te roken. Maar dat deden zijn vrienden ook en dat zijn allemaal nette jongens. Daarom vond ik het ook niet zo erg. Mijn man was altijd daarop tegen. Vond zijn drankgebruik ook niet goed. Mopperde eigenlijk altijd wel op hem. Om de vrede te bewaren heb ik veel dingen verzwegen. Maar nu weet ik niet meer wat ik moet doen. Ik wil wel naar MM bijeenkomst komen maar ik schaam me zo.
 
Juli 2014
Ik ben 17 jaar en heb al lange tijd verkering met een hele leuke jongen uit een andere plaats.  Hij is 18 jaar. Een half jaar geleden vertelde een van zijn vrienden dat hij in het weekeind ook jointjes rookt. Ik heb mijn vriend gezegd dat ik dat niet leuk vind en het zelf ook nooit zou doen. Ik drink bij het uitgaan ook heel weinig alcohol.  Hij heeft toen beloofd te stoppen. Nu vertellen zij mij dat hij ook pillen gebruikt en helemaal niet gestopt is met roken. Ik ben daarover heel boos geworden maar mijn vriend vindt het belachelijk. Mijn ouders zullen meteen zeggen dat ik de verkering moet uitmaken en ik  denk  dat zijn ouders het  vast wel ook niet weten. Wat moet ik doen om mijn vriend te laten zien dat het niet goed is wat hij doet. Hij heeft toen ook al tegen me gelogen dat hij met roken gestopt is.   Kan MM  me helpen?
 
Wilt U informatie over alcohol en drugs?
Lees van verder op onze website www.moedigemoeders.nl 
Wilt u persoonlijk contact? Bel dan onze hulplijn  06-38379733 (bereikbaar van 10 uur ’s morgens tot 10 uur ’s avonds).
Zoekt u naar steun, begrip en een luisterend oor? Bezoek dan onze zelfhulpgroep in de Ark.
De avonden zijn anoniem en bestemd voor ouders, partners en overige verwanten van gebruikers/verslaafden.
 
Aankomende Donderdag 22 januari hebben wij weer bijeenkomst om 20 uur in De Ark en u bent van harte welkom.
 
Moedige Moeders verkoopt testen tegen inkoopprijs.
Voor Info over hoe en wat en waar kunt u de hulplijn bellen.
Ook zijn de tests verkrijgbaar bij Gerro en Esther in het Winkelcentrum de Stient.
 
Staat uw kind of partner open voor een gesprek met een ervaringsdeskundige? Bel dan het telefoonnummer 0652015444.
 
Wat nog belangrijker is voorkom deze problemen door u aan te melden voor de cursus Drugs Preventie. Voor info hierover kunt u ook onze hulplijn bellen.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan ons cookiebeleid.