Verslavingsexpert: “Gedoogbeleid cannabis is rampzalig voor preventie” Bron De Tijd

29 March 2015

An Van Duyse (50), medisch directeur van verslavingscentrum De Sleutel, waarschuwt in een interview met De Tijd voor de gevolgen van cannabis. Gebruikers lopen drie keer meer kans op een psychose en ook de kans op een depressie neemt spectaculair toe. De expert is dan ook geen grote fan van het gedoogbeleid voor de drugs.
 
“Ik gedoog het gedoogbeleid”, zegt Van Duyse in het interview. Volgens de expert is het gedoogbeleid goed voor gebruikers en verslaafden, maar nefast voor de preventie. “Als iemand met een beperkte hoeveelheid drugs gepakt wordt, riskeert die geen straf.” Een joint opsteken is “niet het einde van de wereld, maar minder onschuldig dan mensen denken”. Zo is de kans op depressie bij cannabisgebruikers drie keer hoger.
 
Het gedoogbeleid, in voege sinds 2003, geeft bovendien een dubbel signaal aan de samenleving. “Eén van ‘we weten het eigenlijk niet zo goed'”, aldus Van Duyse. “We zijn er een beetje tegen, maar niet helemaal.” Ze zou het niet erg vinden als het wordt afgeschaft.
 
Wettelijk zijn het bezit en het gebruik van cannabis in België niet toegestaan. Maar voor meerderjarigen wordt aan bezit voor persoonlijk gebruik van softdrugs (3 gram) de laagste vervolgingsprioriteit gegeven. Het parket seponeert systematisch de processen-verbaal. Enkel bij verzwarende omstandigheden of wanneer de openbare orde wordt verstoord, is er wel vervolging.
 
De regering-Michel I zegt in het regeerakkoord het gedoogbeleid te zullen herbekijken. In Antwerpen wordt de nultolerantieaanpak al toegepast.
 
Samenwerken aan een Drugsvrije Toekomst,

 
Wilt U informatie over alcohol en drugs?
Lees van verder op onze website www.moedigemoeders.nl 
Wilt u persoonlijk contact? Bel dan onze hulplijn  06-38379733 (bereikbaar van 10 uur ’s morgens tot 10 uur ’s avonds).
Zoekt u naar steun, begrip en een luisterend oor? Bezoek dan onze zelfhulpgroep in de Ark.
De avonden zijn anoniem en bestemd voor ouders, partners en overige verwanten van gebruikers/verslaafden.
 
Aankomende Donderdag 2 april
 hebben wij weer bijeenkomst om 20 uur in De Ark en u bent van harte welkom.
 
Moedige Moeders verkoopt testen tegen inkoopprijs.
Voor Info over hoe en wat en waar kunt u de hulplijn bellen.
Ook zijn de tests verkrijgbaar bij Gerro en Esther in het Winkelcentrum de Stient.
LET OP! De tests zijn ook verkrijgbaar via onze vrijwilligers in Monnickendam.
Info tel nummer 0299 651192 of 0685480278.
 
Staat uw kind of partner open voor een gesprek met een ervaringsdeskundige? Bel dan het telefoonnummer 0652015444.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan ons cookiebeleid.